Wat is Triggerpoint Therapie

Triggerpoint Therapie is een nog vrij onbekende massage therapie die zich richt op kleine spierknoopjes, Myofasciale Triggerpoints, in een deel van een spier. Jannett Travel en David Simons hebben jaren onderzoek gedaan naar Triggerpoints. Uit dit onderzoek bleek dat elk Triggerpoint een specifieke plek heeft waarnaar de pijn uitstraalt. Tevens bleek uit hun onderzoek dat de Triggerpoints bij ieder mens op dezelfde plek liggen. Al deze Triggerpoints hebben zij in kaart gebracht wat de basis is voor de Triggerpoint Therapie.

Wat zijn Triggerpoints

Triggerpoints zijn zeer lokale verkrampingen in spieren. Door deze verkramping is er een slechte doorbloeding. Afvalstoffen worden hierdoor niet meer zo goed afgevoerd en er ontstaat een overgevoelige plek. Triggerpoints zijn voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Als je er druk op geeft, kan dit een uitstralende pijn geven in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen voorkomen in alle spieren en ontstaan altijd op vaste plaatsen, daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt.

Hoe ontstaan Triggerpoints

Triggerpoints kunnen ontstaan door verschillende oorzaken:

 • Overbelasting van spieren, denk aan sporten, werken, klussen waar je
  veelvuldig dezelfde beweging maakt
 • Langdurig in dezelfde, verkeerde, houding zitten, staan of werken
 • Veel stress
 • Ongevallen zoals aanrijdingen, vallen en andere ongelukken
 • Operaties en injecties

Welke klachten kunnen Triggerpoints veroorzaken

Triggerpoints kunnen onder andere de volgende klachten veroorzaken:
Hoofdpijn, pijn in gewrichten zoals: schouder, ellenboog, pols, heup, knie en enkel, spanning tussen de schouderbladen, lage rugpijn, uitstralende pijn in armen en benen, RSI, golfarm, tennisarm, nekpijn, trillend ooglid, liespijn, hielspoor, carpaal tunnel syndroom en nog vele andere klachten. Mocht u twijfelen of uw klacht veroorzaakt kan worden door Triggerpoints dan kunt u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

De behandeling

 • Triggerpoint Therapie
 • Triggerpoint Therapie
 • Triggerpoint Therapie
 • Triggerpoint Therapie
 • Triggerpoint Therapie

Na een uitgebreide anamnese, het intake gesprek, waarin de fysieke gesteldheid en de aard van de klachten wordt opgenomen, start de behandeling. Deze behandeling bestaat uit het onderzoeken van de desbetreffende spieren op Triggerpoints. Worden deze Triggerpoints aangetroffen dan worden deze gedeactiveerd door middel van 8 tot 12 strijkingen per Triggerpoint. Door deze strijkingen ontspannen de spierknopen zich waardoor afvalstoffen verwijderd worden en de doorbloeding verbeterd wordt. De behandeling wordt doorgaans niet als pijnlijk ervaren. Na de behandeling kunt u een reactie krijgen. Klachten kunnen even erger worden of juist verminderen of helemaal weg zijn Het is wel raadzaam om na de behandeling 2 dagen rustig aan te doen zodat het lichaam kan herstellen en zijn balans kan hervinden. Tevens is het raadzaam extra water te drinken om afvalstoffen die tijdens de behandeling vrij kunnen komen sneller af te voeren.

Afhankelijk van de klacht is deze in de meeste gevallen na 3 tot 6 behandelingen verminderd of geheel verdwenen. Tussen de behandelingen zit meestal 1 week. Om de Triggerpoints zo effectief mogelijk aan te kunnen pakken, krijgt u eenvoudige oefeningen mee die u dagelijks kunt toepassen.

Als u twijfelt aan de combinatie van uw klachten (met eventueel medicijngebruik) en een massage, is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. Verder kan er niet behandeld worden bij ontstekingen, koorts, griep, ernstige verkoudheid of besmettelijke ziekten. Bij plaatselijke aandoeningen zoals bijvoorbeeld een wond die nog niet genezen is, kan er wel behandeld worden. De plaats van de aandoening wordt uiteraard niet behandeld.

Zelf meenemen, voor de persoonlijke hygiëne is het prettig als u een grote handdoek/strandlaken meeneemt.

De behandelingen vervangen geen medische behandelingen.

Als u meer informatie wilt over de Triggerpoint Therapie kunt u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.